Shaper Media - Profesjonell på multimedia-design


En tekniker gör ALLT
Betala hellre för ändast en man med många fjärrstyrda kameror, än för många personer som styr en kamera var.


Live fler­kamera videoproduktion är en prisvärd tjänst. Den passar perfekt för filmning av händelser där inspelningen ska göras under tiden som programmet pågår inför en publik.


Be om offert för filmning ›

Live flerkameraproduktion är ett mycket effektivt sätt att göra streaming eller inspelningar av god kvalitet. Detta kan göras på olika events eller i studio. Det medför minimal tidsåtgång för efterarbete. All klippning mellan kamerorna sker «live». När den aktuella händelsen är slut, kan filmen vara klar för att publiseras, om den inte redan er streamat ut till publik under tiden. Självklart kan den efterbehandlas och klippas ner sen. Perfekt för konferensmöte, föredrag, seminarium, presentation, undervisning, tal, blixttal, konsert, show och allt som sker på en scen av olika slag – eller arrangemang i studio. Se konceptet i videon:Kommentar jag fått: «Det är overkligt vad du lyckas producera alldeles själv, jag är djupt imponerad!»Flyttbar utrustning
Utrustningen kan tas med och riggas upp var som helst. Jag tar med videolampor, som jag ställer upp om belysningen i lokalen inte lämpar sig för inspelningar med god kvalitet. Både kameravinkel och zoom kan fjärrstyras på alla kamerorna. All utrustning kan administreras av bara en person.

Jag har för stunden 3 st av Canons nya robotkameror (PTZ) som kom ut hösten 2021, tilsammans med flera andra Canon-kameror. Av många olika möjligheter, vurderar jag från gång till gång vilken arbetsteknik och mängden kameror som blir lämplig för just det aktuella jobbet. Vissa gångar styr jag två av kamerorna manuellt på stativer, om det behövs att spara tid vid att slippa rigga längre kablar och fjärrstyrning till alla komeror. Favoriten är att styra en videokran på min plats, med fjärrkontroll till övriga kameror monterat på. Det ger dynamiska rörelser i bild och större variation av vinklar eftersam kameran svängs runt. Dock tar det lite mer tid att rigga upp och ner.


Live grafik och förhandsgjord video
Jag kan lägga på namn eller annen grafik live, om denna är gjort klar innan. Och jag kan spela av pausinslag, reklam eller annat förhandsgjord videomaterial i min liveproduktion.

Dator med PowerPoint eller Zoom
Talarens dator med t ex powerpoint kan kopplas så att den visas som inslag i filmen samtidigt som den visas på projektor för publiken på plats. Det samma kan man göra med talare på distans via Zoom.

Bilden under visar en konferens jag streamade till kundens Facebook-sida. Vissa föredraghållare talade på distans via Zoom. Dessa spelade vi upp på en stor led-skärm i lokalen och publiken fick även ställa frågor tillbaka. I livestreamen til Facebook hade jag ren fullbild från zoom och växlade med att visa föredragshålleren på skärmen framför publiken då och då, för att ge kännslan av eventet. Jag har även gjort designet i överigt som fyller hela led-skärmen.

Konferens med zoom


Live film på evenement
Output från videomixern kan kopplas till live visning med projektor på storskärm, för att ge publiken ennu häftigare upplevelse. De som är långt bak kommer tättare på detaljer som sker på scenen.


flerkamera event


Ljudteknik
Jag tar emot output från evenementets ljudmixer in till min videoutrusningen. För live musik blir det bättre ljudkvalitet om man har en extra ljudtekniker som gör en separat mix för video som inte är påverkat av akustik i lokalen. Om inte mikrofon används, på t ex föredrag för en liten publik, kan jag sætta upp min egen mikrofon enbart för videoproduktionen.

Se några urklipp från produktioner:


Inspelning i Öyersjökyrkan med Bengt Johansson

TV-konferens som sändes live båda på TV Vision Sverige och TV Visjon Norge. Jag gjorde även scenografi och ljus på väldigt begränsat tid.

Inspelning från NewWine Sommarkonferens i Vännersborg Arena
Bildproduktion i livesänding på TV Vision Sverige (som jag tog hand om med egen utrustning som du ser i bilden).


flerkamera eventScenografin i inspelningerna under är det jag som har utvecklat
Bildproduktion på konsert


Jag styrde fem kameror, videokran och hade regi. Med mig hade jag även två kameraoperatörer på var sin kamera.

Olika design i TV-studio

Vissa gånger behöver jag skapa en milljö att filma iJag byggde studion, dekorerade den och gjorde bildproduktion för julprogrammen på TV Vision Sverige julen 2020. Detta är en samling av random urklipp för att ge dig en effektiv smakbit.


Sen skulle julen ut och något annat behövde komma in.


Utformning av studio för samtalsprogram.


Anpassning av studio för nyårskonferens 2022 (i tv-format) med stående tal.

Scenografi, grafik och videoproduktion för en programserie med bibelundervisning. Spelat in på två kvällar, sen plockat ner.

Scenografi för en lugn tv-sänding som handlar om sökan efter Gudsnärvaro och förbön for sjuka, med live interaktion med publiken via sosiala medier. Skylten har jag skurit ut för hand och limmat ihop. Över några år brukade jag producera live tv-sänding här en kväll i veckan, med lite justeringer och ändringar i estetiken då och då.Tillfällig studio för ett ungdomsprogram, skapat med utgångspunkt i lokalen du ser i första bilden ovan. Jag har lagt svart plast på golv och i tak, hängt upp svart tyg på väggerna, målat dekor (se filmen ovan), tagit in dekorativa prylar och satt upp belysning för att skapa ett coolt pregel som ska vara spännande för ungdom. Inspelning några dagar, sen blev allt plockat bort och allt blev åter som det var innan.Musikavdelning till julinspelning 2020 i TV Vision Sveriges studio i Göteborg. Kanske inte det mest fantastiska på alla sätt och vis, men vi gick från att ha ingen scenografi till att faktiskt ha något lagom användbart innom så kort tid som det var behov för. Som oftast finns det inte tid och budget till att göra det bästa av det bästa, men jag försöker lösa uppgifter så bra jag kan utifrån de faktiska förhållenden.

flerkamera event